21 November 2016
(Anti)Apartheid en (Anti)Racisme in een Neokoloniale Tijd
Workshop by Marjan Boelsma
Hosted by IISH, Amsterdam (NL)
Deze workshop wordt gegeven door activiste Marjan Boelsma, medeoprichter en voorzitter van het Azania Komitee, dat tussen 1974 en 1996 op verschillende manieren de bevrijdingsbewegingen in Zuid-Afrika/Azania steunde vanuit Nederland. Deze bevrijdingsbewegingen streden tegen het koloniale en racistische Apartheidsregime.

Aan de hand van archiefmateriaal van het Azania Komitee zal worden ingegaan op o.a. de rol van de (witte) media in de verslaggeving en duiding van de bevrijdingsstrijd in Zuid-Afrika en de acties in Nederland, de opportunistische keuzes van de politieke partijen en vakbonden ten aanzien van steun aan bevrijdingsbewegingen, de positie van zwarte politieke vluchtelingen in Nederland, de gevolgen voor slachtoffers (humanitaire steun politieke gevangenen, vluchtelingen, etc.) van de Westerse witte ‘solidariteit’ en de relatie tussen (anti)racisme, koloniale verleden en (Anti)Apartheid in Nederland.

De workshop wordt gehost door het International Institute of Social History. Voorafgaand aan de discussie worden de deelnemers rondgeleid door het archief.